Startpagina instellen

Stel een startpagina in

startpagina

Als startpagina kies je een pagina die jij handig vind om mee te beginnen op het internet. Dit kan een nieuwswebsite zijn, een sportwebsite, maar ook echt startpagina, zoals je deze bijvoorbeeld op startpaginas.net! Overigens zijn er ook startpaginas die de dienst aanbieden, om zelf een startpagina aan te maken. Waarom is dit nou zo handig? Nou dat komt, omdat je dan al jouw links op één pagina kan plaatsen.

Lijstje met startpaginas:

Eigen startpagina

Een eigen startpagina, betekent dat je daar al jouw links op kunt plaatsen. De link van jouw sportvereniging, jouw regionale krant en de website’s die jij graag bezoekers als je gaat internetten

Iedereen kent het woord startpagina. Sinds het internet gemeengoed geworden is en haast iedereen thuis over een aansluiting beschikt, is iedereen bekend met het woord startpagina. We nemen het woord gemakkelijk in de mond, en staan er dikwijls niet bij stil dat je met deze term letterlijk alle kanten uit kunt. Met andere woorden: wanneer we er goed over nadenken, komen we al gauw tot de conclusie dat er verschillende startpagina’s bestaan. Dit lijkt ons een goed uitgangspunt om ons verder in de materie te verdiepen. Laten we beginnen met de browser die we gebruiken om om het internet te surfen.

De startpagina van onze browser

Welke browser je ook gebruikt: Internet Explorer, Firefox, Chrome, Edge, Opera, Safari of Vivaldi, een ding hebben ze allemaal gemeen. Wanneer je een browser voor de eerste keer opent, kom je iedere keer op een startpagina of homepage terecht. Voor wie er nog aan zou twijfelen: een startpagina is dus eerst en vooral een website. In vele gevallen gaat het om een homepage van de browser zelf, in sommige gevallen kom je direct op de startpagina van een zoekmachine terecht. In de eerste plaats staat het woord synoniem voor de eerste pagina die je te zien krijgt wanneer je een browser opent. In die zin is het dus letterlijk de pagina die je als start kunt gebruiken om het internet te verkennen. Wanneer je browser ervoor gekozen heeft om eerst informatie te geven over de werking van deze dienst of product, dan kunnen we dat natuurlijk vanuit het oogpunt van de producent goed begrijpen. Vooraleer je een browser gaat gebruiken, is het alleen maar logisch dat je er meer over te weten kunt komen. Dan denken we vooral aan de mogelijkheden die een browser je biedt, een handleiding voor de browser in kwestie en natuurlijk ook de algemene voorwaarden en het gehanteerde privacybeleid. Uiteraard zijn dit belangrijke aspecten om in een startpagina aan te bieden, maar eens we met onze browser vertrouwd zijn, willen we meer. Zo komen we naadloos bij een tweede soort startpagina uit.

De zoekmachine als startpagina

Vele internetgebruikers associëren het woord startpagina met hun favoriete zoekmachine. Het is dan ook geen wonder dat de homepage van populaire zoekmachines zoals Google, Bing, Yahoo, DuckDuckGo of Ecosia als startpagina voor het internet gebruikt worden. We gebruiken het internet  om dingen op te zoeken, dus dan is het alleen maar logisch dat we de populairste zoekmachines instellen als startpagina’s voor onze browsers. Deze startpagina’s zijn dan ook erg praktisch. Al je hoeft te doen om deze homepagina’s te gebruiken is wat je wilt weten of opzoeken invullen in het zoekvak en je komt alles te weten over welk onderwerp dan ook. Deze soort van startpagina’s zijn wellicht de meest gebruikte ter wereld. Tegelijk komen we vaak tot de ontdekking dat een zoekmachine toch niet de resultaten geeft die we nodig hebben. Vaak krijgen we heel veel antwoorden op onze vragen, en weten we echt niet hoe we deze kunnen ordenen. Daarom is het belangrijk om weten dat er behalve zoekmachines ook nog startpagina’s bestaan die niet alleen zoekresultaten geven, maar de internetgebruikers ook een structuur aanbieden, waarbinnen de beste antwoorden op je vragen al op een rijtje gezet worden. Dan hebben we het in Nederland dus over de site Startpagina.nl. Hier vind je eveneens informatie over elk onderwerp dat je je maar kunt inbeelden.

Startpagina: de homepage met een groot aanbod aan aanbevolen links

Startpagina.nl, we hebben het er net al even over gehad. Wanneer jij tot de eerste generatie van internetgebruikers behoort, dan weet je vast en zeker dat deze pagina al bestond toen er van Google of Bing nog geen sprake was. We spreken en schrijven nu 15 september 1998, want op deze datum werd Startpagina.nl opgericht. Naar deze pagina ging je toe wanneer je over een bepaald onderwerp wat meer informatie nodig had. Je vond er, handig opgelijst, bijna alles wat je over een onderwerp zou willen weten of opzoeken. En we moeten het toegeven, ook nu nog kan deze pagina heel erg handig zijn, wanneer je door het bos van zoekresultaten die Google je biedt de draad even kwijt bent.

Hoe werkt Startpagina.nl?

Startpagina bestaat nu nog steeds. Ook al kende de pagina haar hoogdagen tussen 2000 en 2005, toch zijn er nog vele mensen die deze website consulteren wanneer ze op zoek gaan naar specifieke informatie. Het menu van deze website ziet er eenvoudig, maar functioneel en praktisch uit. Bovenaan de pagina herken je de tabs startpagina, thema’s en de vraagbaak pagina Goeievraag. Meer naar beneden zie de de uitgelichte onderwerpen die Startpagina.nl zelf aan zijn gebruikers voorstelt: nieuws, weer, verkeer, radio, TV en verzekeren. Vervolgens bestaat deze webpagina uit verschillende vakken met meer uitgelichte onderwerpen zoals e-mail en sociale media, last minute vakanties, vakanties, lenen, online bankieren, modewinkels, nieuws, uitverkopen… Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het wel terug op Startpagina. Wanneer je op een van de onderwerpen klikt, kom je steevast terecht op een meer gespecialiseerde startpagina rond het onderwerp van je keuze. Los van de uitgelichte onderwerpen, kun je ook gebruik maken van het zoekvak van Startpagina, inks toevoegen aan deze website of een van de vele dochterpagina’s of Startpagina zelf als startpagina van je browser instellen. Tenslotte kun je je ook inschrijven voor de nieuwsbrief van Startpagina. Toegegeven, wanneer je gewoon bent aan een moderne zoekmachine, dan ziet Startpagina er misschien wel wat vreemd uit. Zeker in vergelijking met Google lijken de mogelijkheden ons vrij beperkt. Wie nood heeft aan structuur, enkel binnen een bepaald onderwerp wil zoeken en graag suggesties aangereikt krijgt, kan op Startpagina zeker een houvast vinden. Volledig is deze pagina zeker niet, maar ze blijft zeker waardevol als aanvulling op een zoekmachine gigant zoals Google.